Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Još detalja iz izvještaja o masakru u Teksasu, otkrivene ogromne greške

Preuzmite sliku

Istraga koju je zakonodavna vlast u Teksasu provela o pucnjavi u školi u Uvaldeu pokazala je da su za velik broj mrtvih u napadu 24. maja krive “sistemske pogreške” i loše vodstvo, stoji u izvještaju objavljenom u nedjelju.

Istragu napada u kojemu je poginula 21 osoba pokrenuo je odbor Zastupničkog doma u Teksasu i dosad je najopsežniji pokušaj da se otkrije zašto je policiji i drugim službama trebalo više od jednoga sata da interveniraju i suoče se s osamnaestogodišnjim napadačem u osnovnoj školi Robb.

Izvještaj pokazuje da se policajci “nisu pridržavali uvježbane procedure u suočavanju s aktivnim napadačem te da nisu spašavanje života nedužnih žrtava stavili iznad vlastite sigurnosti”.

U izvještaju sastavljenom na 77 stranica stoji da je 376 policajaca pojurilo prema školi u haosu u kojemu nije bilo jasnoga vodstva niti osjećaja za hitnost situacije. “Odbor u ovoj istrazi nije otkrio drugih ‘negativaca’ osim napadača”, stoji u izvještaju. “Naprotiv, otkrili smo sistemske greške i vrlo loše donošenje odluka.”

“Nedostatak vodstva mogao je biti uzrok gubitka života dok su ranjene žrtve čekale pomoć duže od jednoga sata, a napadač nastavljao pucati”, dodaje se u izvještaju u kojemu se navode i brojni nedostaci u školi.

Autori izvještaja opisuju i “nedostatke i propuste Neovisnog školskog okruga Uvaldea, nekoliko agencija i policajaca”, kao i “općenito apatičan pristup” vlasti, što se djelomice može objasniti i propustima u komunikaciji.

Djeca, koja su se nalazila u učionicama gdje su počinjena ubistva, zvala su 911 i tražila pomoć, ali prema izvještaju, niko nije osigurao da interventne snage unutar zgrade koje su donosile ključne odluke doznaju za te pozive niti su “dobili informacije da su učenici i učitelji preživjeli prvu paljbu”.

“Niko na zapovjednim mjestima nije analizirao te informacije i prepoznao da napadač ne dopušta da teško ranjene žrtve dobiju medicinsku pomoć”, stoji u izvještaju.

Vlasti su u maju objavile da su djeca koja su bila u učionicama nazivala 911 najmanje šest puta, dok su policajci čekali u hodniku. Otkriveno je i da su za vrijeme pucnjave, primjerice, dezinficirali ruke.

Zastupnik Dustin Burrows, republikanac koji predsjeda odborom, rekao je na konferenciji za novinare da je cilj istrage bio otkriti osnovne činjenice kako bi zakonodavci mogli donijeti odluke koje će škole učiniti sigurnijima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,