Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jordanska vlada: Kraljev brat sa stranim akterima pokušao destabilizovati zemlju

Preuzmite sliku

Potpredsjednik jordanske vlade Ajman Safadi objavio je u nedjelju da se polubrat kralja Abdulaha i bivši prijestolonasljednik princ Hamza udružio sa stranim akterima s ciljem destabilizacije zemlje te da je već duže vrijeme pod nadzorom.

Vojska je u subotu objavila kako je izdala upozorenje princu zbog djelovanja protiv “sigurnosti i stabilnosti” Jordana, zemlje koja je ključni američki saveznik u regiji.

Princ Hamza je kasnije rekao da je u kućnom pritvoru, a još nekoliko visoko pozicioniranih osoba je također uhićeno.

“Istragama su nadzirana uplitanja i komunikacije sa stranim akterima o pravom trenutku za destabilizaciju Jordana”, kazao je Safadi.

Obavještajna agencija druge zemlje je kontaktirala ženu princa Hamze u vezi organizacije leta za Hamzu i suprugu, tvrdi Safadi.

“Inicijalne istrage pokazale su da su ove aktivnosti i pokreti dosegli fazu koja je izravno utjecala na sigurnost i stabilnost zemlje, ali njegovo je veličanstvo odlučilo da je najbolje razgovarati izravno s princom Hamzom, riješiti to unutar porodice”, dodao je.

Ranije je Hamzina majka, kraljica Noor, udovica prethodnog jordanskog kralja, branila svog sina.

“Molim se da istina i pravda prevladaju za sve nevine žrtve ove opake klevete”, napisala je na Twitteru. “Neka ih Bog blagoslovi i čuva”, dodao je.

Safadi je rekao da su sigurnosne službe zatražile da se svi uključeni u zavjeru izvedu pred posebni državni sud.

Susjedi i saveznici Jordana izrazili su solidarnost s kraljem Abdulahom. Kralj Maroka Muhamed VI. telefonski je razgovarao s Abdulahom II. te mu je izrazio solidarnost i podršku.

Smatra se da je Jordan jedna od najstabilnijih zemalja na Bliskom istoku.

Ranije se dio opozicije okupio oko princa Hamze, što je izazvalo zabrinutost jordanskog kralja. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,