Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Joe Biden: Vrlo vjerovatan novi napad ISIS-a u sljedećih 24-36 sati

Preuzmite sliku

Američki predsjednik Joe Biden kazao je u subotu kako je “vrlo vjerojatan” novi napad ISIS-a u sljedećih 24-36 sati.

Bijela kuća je danas objavila saopštenje, u ime predsjednika SAD-a Joea Bidena, u kojem se navodi da se on susreo s timom za nacionalnu sigurnost. Ovaj sastanak dolazi kao dio redovnih aktivnosti, ali i nakon napada koje je SAD izveo na lidere grupe “ISIS-K” koja je odgovorna za napad u Kabulu. Biden ističe kako ovo nije bio posljednji napad i kako će se lov za onima koji su za izveli nastaviti. Upozorio je da se novi napad može desiti veoma brzo.

“Situacija na terenu i dalje je izuzetno opasna, a prijetnja terorističkim napadima na aerodrom i dalje je velika. Naši zapovjednici su me obavijestili da je napad vrlo vjerojatan u sljedećih 24-36 sati. Naredio sam im da poduzmu sve moguće mjere kako bi zaštiti snaga dali prioritet i osigurao da imaju sva ovlaštenja, resurse i planove za zaštitu naših muškaraca i žena na terenu. Uvjerili su me da jesu i da mogu poduzeti ove mjere dok završe misiju i bezbjedno povuku naše osoblje”, kazao je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Bijela kuća je također saopštila da se nastavljaju napori na evakuaciji, te da je u posljednjih 24 sata izvučeno 6.800 ljudi uključujući stotine Amerikanaca. Danas su planirane dodatne pripreme za evakuacije i pomoć onima koji žele napustiti Afganistan nakon što vojska napusti zemlju 31. avgusta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,