Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Joe Biden postao 46. predsjednik SAD-a!

Preuzmite sliku

Na inauguraciju su stigli i bvši predsjednici Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton. Donald Trump je pak na Floridi

Joe Biden položio je zakletvu kao novi predsjednik SAD-a.

“Ovo je dan Amerike. Ovo je dan demokratije, dan historije i nade“, rekao je Biden na početku.

  • “Danas ne slavimo trijumf kandidata, nego demokratije. Volja naroda je poštovana. Ponovo smo naučili da je demokratija dragocjena, ali i lomljiva. U ovom trenutku, dragi prijatelji, demokratija je pobijedila. Na ovom mjestu prije nekoliko dana vidjeli smo nasilje”, rekao je Biden.

    “Hvala mojim prethodnicima iz obje stranke, iz dubine srca. Sinoć sam razgovarao s predsjednikom Carterom, koji danas nije mogao biti ovdje, ali ovdje mu odajemo poštovanje. Upravo sam položio zakletvu, izgovorio sam riječi koje je nekad davno izgovorio George Washington. Ovo je velika nacija, mi smo dobri ljudi. Tokom stoljeća toliko smo napredovali, ali još je toliko toga pred nama. Moramo se oporaviti, moramo ozdraviti, pred nama je puno zadataka”, rekao je.

    “Izgubljeni su milioni poslova, zatvoreno je stotine hiljada firmi. San o pravdi za sve više neće biti odgađan. Porast političkog ekstremizma i domaćeg terorizma je nešto s čime se moramo suočiti i što moramo poraziti”, rekao je.

  • Kamala Harris svoju je zakletvu izrekla pred sutkinjom Vrhovnog suda Sonyom Sotomayor. Postala je prva potpredsjednica u historiji SAD-a.

    Prisegom je Kamala Harris postala prva žena, uz to afroameričkog i azijskog podrijetla, koja preuzima ulogu potpredsjednice SAD-a.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje