Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Joe Biden pokušao kontaktirati Kim Jong-una, sjevernokoreanski lider ga ignorisao

Preuzmite sliku

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena proteklog je mjeseca u više navrata pokušala uspostaviti kontakt s vlastima Sjeverne Koreje, ali službeni Pyongyang nije odgovarao na pozive.

Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, CNN javlja kako je Bidenova administracija bezuspješno pokušala preko više kanala stupiti u kontakt s administracijom sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

“Pokušali smo preko više kanala stupiti u kontakt sa sjevernokorejskim vlastima kako bismo zajedno radili na reduciranju rizika od eskalacije tenzija. Iz Pyongyanga nismo dobili nikakav odgovor. Usprkos jednogodišnjim inicijativama SAD-a, sa Sjevernom Korejom nije uspostavljen aktivni dijalog”, kazao je viši službenik administracije za CNN.

Ne otkrivajući detalje pokušaja kontaktiranja Pyongyanga, neimenovani izvor je kazao kako Bidenova administracija razmatra prijetnju koju Sjeverna Koreja predstavlja za SAD i regiju.

Bivši američki predsjednik Donald Trump se u junu 2018. godine sastao s Kim Jong-unom u Singapuru, a potom su razmjenjivali i pisma, ali nije napravljen iskorak u rješavanju nesuglasica vezanih za plan Sjeverne Koreje o razvoju nuklearnog oružja i balističkog raketnog arsenala.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje