Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Joe Biden nije poslušao savjete najviše rangiranih oficira američke vojske

Preuzmite sliku

Američki predsjednik Joe Biden nije prihvatio savjete najviše rangiranih oficira američke vojske da se snage u potpunosti ne povlače iz Afganistana i da bi prvo trebalo učvrstiti mirovni sporazum sa talibanima, piše “Wall Street journals”.

List navodi da je komandant američkih snaga na Bliskom istoku general Kenneth F. McKenzie, komandant NATO snaga u Afganistanu general Austin S. Miller i predsjedavajući Generalštaba Mark Milley preporučili da se u Afganistanu zadrži trenutnih 2.500 vojnika i da se pojačaju diplomatski napori za učvršćivanje mirovnog sporazuma.

Prema riječima zvaničnika, ministar odbrane Lloyd Austin, takođe je upozorio da bi povlačenje svih američkih snaga moglo uticati na održanje stabilnosti u Afganistanu.

Biden je najavio da će američke snage biti povučene iz Afganistana do 11. septembra kada se obilježava 20 godina od terorističkih napada na New York i Washington.

Bijela kuća je saopštila da će se od rizika od nove terorističke opasnosti u Afganistanu čuvati održavanjem borbenih aviona i protivterorističkih kapaciteta u bazama izvan te zemlje.

Međutim, aktivni i bivši vojni zvaničnici smatraju da će bez manjeg vojnog prisustva u Afganistanu, uključujući izviđačke dronove, biti zakomplikovani američki napori da aktiviraju zaštitne snage u Persijskom zalivu.

Početak povlačenja američkih snaga iz Afganistana očekuje se 1. maja.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sredinom sedmice je objavio da će Alijansa početi povlačenje svojih snaga iz Afganistana 1. maja i da će to biti završeno u narednih nekoliko mjeseci. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje