Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Joe Biden će objaviti kandidaturu za predsjednika SAD-a

Preuzmite sliku

Bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden planira objaviti svoju kandidaturu za američkog predsjednika u srijedu u videoporuci, izvještava portal Atlantic, pozivajući se na izvore bliske Bidenovim saradnicima.

Videonajava će sadržavati snimak napravljen prije dvije sedmice ispred kuće u kojoj je Biden odrastao u Scrantonu, Pennsylvania, prenio je Reuters.

Biden je bio 36 godina u američkom Senatu predstavljajući Delaware i osam godina kao potpredsjednik američkog predsjednika Baracka Obame.

Sa 76 godina, on će postati drugi najstariji kandidat Demokratske stranke za predsjednika SAD-a, nakon senatora Bernija Sandersa, kojem je 77 godina.

Biden se u septembru prošle godine suočio sa zahtjevom svojih pristalica da ponovo pokuša biti kandidat demokrata za predsjednika SAD-a na izborima 2020. godine, prenosi Al Jazeera Balkans.

Tada se Biden još dvoumio, a prema riječima njegovih prijatelja i savjetnika, uvjeren je kako može pobijediti aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa.

Biden, potpredsjednik SAD-a od 2009. do 2017. godine, do sada je dva puta bio kandidat na unutarpartijskim izborima u Demokratskoj stranci. To se desilo u razmaku od 20 godina – 1988. i 2008. godine. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje