Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jezero Tuz: Hiljade mladih flamingosa uče letjeti za put ka jugu (FOTO)

Preuzmite sliku

Jezero Tuz u centralnoj Anadoliji jedno je od najvećih hiperslanih jezera svijeta i najomiljenija destinacija flamingosa, a hiljade mladunčadi koja su se i ove godine izlegla na tom jezeru ovih dana uče prve zamahe krilima i spremaju se za jesenju seobu ka toplijem jugu.

Reporterska ekipa Anadolu Agency (AA) snimila je zanimljive kadrove na površini jezera Tuz dok hiljade mladih flamingosa uče letjeti i stvaraju prizor spektakularnog plesa u jatu iznad vode.

Jezero Tuz, ili u slobodnom prijevodu „jezero soli“ omiljeno je gnjezdilište flamingosa koji koncem zime dolaze da sviju gnijezda i u njih polože jaja. Daleko od ljudi i hranom bogatoj regiji hiljade mladih flamingosa dolazi na svijet i tokom ljeta uče letjeti i spremaju se za septembar kada se u jatima zapute ka toplijem Mediteranu.

Načelnik općine Eskil Niyazi Alcay je za AA kazao da su flamingosi decenijama simbol tog mjesta i da lokalne vlasti pridaju veliku pažnju očuvanju okoliša i zaštiti životne sredine na jezeru koje je svojevrsni inkubator za rađanje flamingosa.

Jezero Tuz je dom hiljadama mladih flamingosa i u danima kada uče letjeti u jatima liči na svojevrsno obdanište za odgoj tih bijelih selica“, kazao je Niyazi.

Predstavnica lokalnog Udruženja za očuvanje okoliša Burcin Feran je za AA kazala da je „jezero soli“ jedan od 305 lokaliteta u Turskoj koji su važna staništa i obuhvaćeni projektom nadzora u okviru kojeg se svake godine prebrojavaju mladi flamingosi.

Redovno snimamo i nadgledamo jezero Tuz, prebrojavamo flamingose i pratimo kretanje njihovih jata. Iz gnijezda je prošle godine izašlo blizu 21.000 flamingosa. Broj novorođenih flamingosa uveliko ovisi o vodostaju, pa je od ključne važnosti da se neutralizira antropogeni faktor i stalno ukazuje na problem suša i klimatskih promjena kao problem sa kojim se društvo mora uhvatiti u koštac“, kazala je Feran.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,