Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jevrejski ekstremist osuđen na trostruku doživotnu robiju zbog ubistva palestinske porodice Dawabsheh

Preuzmite sliku

Trostruka doživotna zatvorska kazna izrečena je jevrejskom doseljeniku koji je prije pet godina zapalio kuću palestinske porodice Dawabsheh na okupiranoj Zapadnoj obali i tako usmrtio tri člana te porodice, uključujući i jedno dijete, javlja Anadolu Agency (AA).

Izricanjem presude završeno je suđenje u slučaju “Lomača u Dumi“ u kojem su živote izgubili 18-mjesečni Ali, njegov otac Saad (31) i majka Riham (28). U požaru je teško povrijeđen i četverogodišnji dječak Ahmed.

Izraelski sud u gradu Lodu na trostruku doživotnu robiju osudio je jevrejskog ekstremistu Amirama Ben-Uliela, kojem je izrečeno dodatnih 20 godina zatvorske kazne za podmetanje požara i pokušaj ubistva.

Grupa jevrejskih doseljenika je u ranim jutarnjim satima 31. jula 2015. godine zapalila kuću palestinske porodice Dawabsheh u mjestu Duma kod Nablusa.

Iako svjedoci događaja tvrde da je u podmetanju požara učestvovalo najmanje deset jevrejskih doseljenika, Ben-Uliel je jedini procesuiran za zločin koji je izazvao gnjev i osude iz cijele međunarodne zajednice. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje