Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Jevrejski doseljenici vandalizirali kršćansko groblje u Istočnom Jeruzalemu

Preuzmite sliku

Grupa jevrejskih doseljenika izvela je vandalski napad i oskrnavila kršćansko groblje u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Istočni Jeruzalem), a incident se dogodio u nedjelju, prvog dana u godini na protestantskom groblju na brdu Sion, javlja Anadolu Agency (AA).

Snimci nadzornih kamera prikazuju dvojicu jevrejskih doseljenika kako uništavaju mramorne križeve i nadgrobne spomenike.

Iz Jeruzalemske biskupije, koja je nadležna za groblje, saopćili su da su najmanje dvojica mladih vandala namjerno i brutalno razbili više od trideset nadgrobnih spomenika, od kojih su većina stari i historijski.

Među uništenim nadgrobnim spomenicima je i onaj koji uključuje bistu protestantskog biskupa Samuela Gobata, osnivača Jeruzalemskog univerzitetskog koledža, te grobove tri palestinska policajca iz razdoblja britanskog mandata.

“Ovo jasno pokazuje da je ovaj zločinački čin ukorijenjen u vjerskoj netrpeljivosti i mržnji prema kršćanima“. Navodi se u saopćenju.

Jeruzalemska biskupija osuđuje ove nedolične činove skrnavljenja i poziva nadležna tijela da traže, uhite i kazneno gone počinitelje ovih terorističkih zločina u najvećoj mjeri dopuštenoj zakonom.

Anglikanski nadbiskup Jeruzalema Husam Naum rekao je novinarima na groblju da će poduzeti potrebne korake da se ovakvi incidenti vandalizma više ne dogode, te je dodao kako je Jeruzalem ,

Nadbiskup Naum smatra je kako se suočavaju sa sve većom diskriminacijom i isključenošću, te nastavio:

“Pažnju privlači porast govora mržnje i zločina iz mržnje, poput pljuvanja, vandalizma, napada na crkve i groblja. Ovi ostavljaju dojam da nismo na mjestu gdje ljudi jedni drugima pristupaju s tolerancijom i prihvaćaju jedni druge onakvima kakvi jesu. Svjedoci smo sve veće diskriminacije i isključenosti. Ovo stvarno uznemiruje nas koji živimo u gradu Jeruzalemu“, kazao je Naum.

Nadbiskup je istaknuo kako su se ovakvi napadi jevrejskih doseljenika na groblje događali više puta.

Kršćanski svećenik je naveo da je u napadu na groblje 2014. razbijeno više od 40 nadgrobnih spomenika te je novinarima pokazao tragove popravka na prethodno razbijenim nadgrobnim spomenicima.

“Ali ovaj put to nećemo popraviti. Tako će ostati dok pravda ne bude zadovoljena i odgovorni ne odgovaraju“, kazao je Naum.

S druge strane, u saopćenju izraelske policije navodi se da su timovi nakon zaprimljene dojave obavili uviđaj na mjestu događaja i pokrenuli istragu o incidentu.

Groblje na brdu Sion u blizini Starog grada, gdje se nalazi i kompleks Al-Akse, dodijeljeno je protestantskim kršćanima 1848. godine tokom osmanskog razdoblja.

Kršćanska svetišta i svećenstvo u Starom gradu Jeruzalema često su napadnuti i maltretirani od strane fanatičnih jevrejskih doseljenika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,