Srijeda, 23. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Jemen: U vojnoj akciji koju je odobrio Trump ubijena osmogodišnja američka državljanka

U prvoj vojnoj akciji koju je odobrio Donald Trump moguće je da je među žrtvama bilo i djece, saopćila je američka vojska.

Civili su “vjerovatno” ubijeni u američkom napadu u Jemenu tokom vikenda i moguće je da je među žrtvama bilo i djece, saopćila je američka vojna Centralna komanda (CENTCOM).

“Tim koji je odredio komandant operacijskih snaga sa žaljenjem je zaključio da su civili vjerovatno ubijeni tokom operacije u Jemenu 29. januara. Među žrtvama su možda i djeca”, navodi se u saopćenju CENTCOM-a.

Jemenski zvaničnici prethodno su rekli da je 16 civila, osam žena i osmero djece, ubijeno u operaciji u južnoj provinciji Al-Bayda, ali CENTCOM nije dao nikakve informacije.

Ovo se najvjerovatnije desilo kad su američki avioni izvršili operaciju u kojoj je, kako navode zvaničnici, ubijeno 14 pripadnika Al-Kaide u Jemenu.

“Čini se da su se moguće civilne žrtve potencijalno našle usred pucnjave iz zraka, koja je organizirana kako bi asistirala američkim snagama u kontaktu s utvrđenim neprijateljem, koji je uključivao naoružane žene, koje su pucale sa borbenih pozicija”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da zvaničnici rade “procjenu” kako bi utvrdili je li bilo dodatnih civilnih žrtava u razmjeni vatre.

Ubijena osmogodišnjakinja

Na internetu su objavljene fotografije osmogodišnje američke državljanke, koja je, navodno, jedna od mnogobrojnih civila ubijenih u Jemenu u prvoj vojnoj akciji koju je odobrio novi američki predsjednik Donald Trump.

 • Osmogodišnja Nawar al-Awlaki, također poznata kao Nora, kći je američkog državljanina i vođe Al-Kaide Anwara al-Awlakija, koji je ubijen u napadu američkog drona u Jemenu 2011. godine.

  Al-Awlakijev 16-godišnji sin Abdurrahman, također rođen u SAD-u, ubijen je u drugom napadu dronom u Jemenu iste godine.

  Norin djed rekao je lokalnim medijima da je djevojčica pogođena metkom u vrat i da je iskrvarila.

  U izvještaju Međunarodne krizne grupe nakon napada navodi se da bi ogranak Al-Kaide u Jemenu mogao iskoristiti ubistva civila te da je “jači nego što je ikad bio”. (Agencije)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,