Četvrtak, 2. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Jedno od rješenja: Napravili vještački vjetar da rashlade grad

Doha je jedan od najčišćih, najsigurnijih – ali i najtoplijih gradova na svijetu.

Zbog neizdrživih temperatura, koje se ljeti penju i do 50 °C, stručnjaci marljivo rade kao bi našli rješenje da se grad malo rashladi. Jedno od njih je i vještački vjetar.

Osim sadnje drveća, pokušali su da naprave razliku bojenjem ulica. Uprava glavnog grada Katara, počela je s pilot-projektom za borbu protiv ekstremnih vrućina i obojila jednu od ulica u plavo, ali čini se da ni to nije dovoljno kad se popne vlaga, a tijelo se više ne može osloboditi vrućine znojenjem.

  • Gradski inženjer Sad Al-Doseri naglasio je kako temperatura tamnog asfalta može biti i 20 Celzijevih stepeni viša jer crna boja privlači sunce i zrači toplinom.

    U najvećoj su opasnosti radnici koji rade na otvorenom, naročito tokom vlažnih ljetnih dana. Nekadašnji komad pustinje priprema se i za Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine, za koje su ugradili klima uređaje na stadionu, a posjetioce će hladiti i vještački stvoren povjetarac na ulicama, duž pločnika.

  • Hladni vazduh koji duva ispod sjedišta hladiće gledaoce za vrijeme utakmica na stadionu, ali i u trgovačkim centrima na otvorenom. Povjetarac bi trebalo da olakša život u jednom od najtoplijih mjjesta na svijetu. Kataru hronično nedostaje oblaka i kiše, a olakšanju situacije ne pridonosi ni temperatura mora, koja je sve viša. (cdm.me)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,