Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Japanski univerzitet održao ceremoniju dodjele diploma uz pomoć robota

Preuzmite sliku

Dok se čitav svijet bori ne samo protiv novog koronavirusa, već i da smisli način kako nastaviti svoj svakodnevni život, čini se da su neke zemlje jedan ili dva koraka ispred nas, piše Bored Panda.

Dok je Južna Koreja pokazala sjajan napor da zadrži ljude koji su izloženi potvrđenim slučajevima korona virusa kod kuće, šaljući im nevjerovatne  pakete pune osnovnih stvari, Japan ulazi u konkurenciju kako napraviti javne događaje poput diplomiranja bez rizika, prenosi Tuzlanski.ba.

  • Univerzitet u Japanu pronašao je genijalan način da održi ceremoniju diplomiranja, a da studenti to fizički ne pohađaju.  Ceremonija diplomiranja održana je 28. marta u hotelu Grand Palace u mestu Chiyoda u Tokiju.

  • Budući da su zemlju opustošile mnoge prirodne katastrofe raznih vrsta, Japanci su se prilagodili brzom učenju iz bilo koje krize i uvijek su spremni, slijedeći vladine upute i prilagođavajući svoj stil života, ako je potrebno. Budući da maturanti nisu mogli lično prisustvovati ceremoniji zbog pandemije korona virusa, okrenuli su se tehnologiji kako bi pomogli u rešavanju problema.

  • Univerzitet Business Breakthrough (BBT) nedavno je pronašao način da nastavi ne samo sa svojim nastavnim planom i programom, premještajući većinu nastave na online platforme, već i da nastavi sa svojim rasporedom. Navodno su 28. marta u hotelu Grand Palace u Tokiju održali ceremoniju mature na način koji je omogućio njihovim studentima da učestvuju, bez rizika da budu izloženi koronavirusu. Maturanti su na daljinski upravljali robotima da bi prihvatali svoje diplome.

  • Roboti „newme“ korišteni na ceremoniji imali su displej koji je pokazivao lica maturanata koji su ih kontrolisali i mehanička oružja koja su im omogućila da dobiju diplome. Ostali maturanti sudjelovali su u ceremoniji diplomiranja putem Interneta putem Zoom-a gdje su mogli slati komentare i sudjelovati u ceremoniji u stvarnom vremenu. Univerzitet  je čak je odjenuo robote u haljine za maturu kako bi zadržalo duh događaj. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,