Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Japanci žele projektile koji mogu pogoditi Kinu. U naoružanje ulažu 320 milijarde dolara

Preuzmite sliku

Japan je u petak objavio da će započeti svojevremeno nezamislivo jačanje vojske u vrijednosti od 320 milijardi dolara.

To će ga opskrbiti projektilima sposobnim da pogode Kinu i pripremiti ga za dugotrajni sukob dok regionalne napetosti i ruska invazija na Ukrajinu izazivaju strahove od šireg sukoba.

Vlada premijera Fumija Kishide zabrinuta je da je Rusija postavila presedan koji će podstaknuti Kinu da napadne Tajvan.

To bi prijetilo obližnjim japanskim otocima, ometalo isporuke naprednih poluvodiča i stvaralo potencijalno zagušenje za morske puteve koji opskrbljuju zemlju naftom s Bliskog istoka.

U svom opsežnom petogodišnjem planu i obnovljenoj strategiji nacionalne sigurnosti, vlada je navela da će također skladištiti rezervne dijelove i drugu municiju.

Planira i ojačati logistik te razviti kapacitete kibernetskog ratovanja. Želi i tjesnije sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim istomišljenicima na odvraćanju prijetnje uspostavljenom međunarodnom poretku.

“Ruska invazija na Ukrajinu predstavlja ozbiljno kršenje zakona koji zabranjuju upotrebu sile. Uzdrmala je temelje međunarodnog poretka”, navodi japanska vlada u planu za nacionalnu sigurnost.

“Strateški izazov koji predstavlja Kina najveći je s kojim se Japan ikada suočio”, dodaje vlada.

Vlada ima podršku

Nezamislivo pod prošlim administracijama, brzo naoružavanje Japana, u kome se već nalaze američke snage, uključujući udarnu grupu nosača aviona i ekspedicione snage marinaca, ima podršku većine birača, sudeći po anketama. Neka istraživanja ukazuju na podršku čak 70 posto birača.

Kishidin plan će udvostručiti izdatke za odbranu na oko dva posto bruto domaćeg proizvoda u narednih pet godina. Povećat će time udio ministarstva odbrane na oko desetinu ukupne javne potrošnje.

To će također učiniti Japan trećim najvećim vojnim potrošačem na svijetu nakon SAD i Kine, na osnovu tekućih budžeta.

Petogodišnji plan potrošnje nije sadržavao detaljan plan o tome kako će Kishidina administracija to platiti, jer poslanici vladajuće Liberalno-demokratske partije nastavljaju raspravljati o tome da li da povećaju poreze ili pozajmljuju novac, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,