Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Japanci počinju testiranje prvog voza na vodik

Preuzmite sliku

Razvoj voza ‘Hybari’ koštao je gotovo 35 miliona dolara, a može prijeći razdaljinu do 140 kilometara pri maksimalnoj brzini od 100 km/h sa jednim punjenjem rezervoara.

Najveća japanska željeznička kompanija East Japan Railway od narednog mjeseca počinje sa test vožnjom prvog voza na vodik, u okviru nastojanja te zemlje da do 2050. godine postane ugljično neutralna, javlja Bloomberg.

Razvoj voza “Hybari” koštao je gotovo 35 miliona dolara, a može prijeći razdaljinu do 140 kilometara pri maksimalnoj brzini od 100 km/h sa jednim punjenjem rezervoara.

Kompanija East Japan Railway, koja je razvila voz u partnerstvu sa Toyotom i Hitachijem, planira zamijeniti svoju dizel flotu lokomotivama “Hybari” i ponuditi ih na stranim tržištima. Komercijalne usluge novog voza trebale bi početi 2030. godine.

Nijemci već imaju voz na vodik

Japan je proizveo vodikovo gorivo kao glavni izvor čiste energije za dostizanje neto nulte emisije štetnih gasova.

Vlada u Tokiju ima za cilj da poveća potrošnju vodika na 20 miliona tona do 2050. godine, a energetske kompanije, kao što su Iwatani Corp. i Kawasaki Heavy Industries, pokušavaju izgraditi lance snabdjevanja vodikom kako bi snizile njegovu cijenu.

Evropa je bila pionir sa vozovima na vodik, pri čemu je Njemačka 2018. uvela prvi takav voz na svijetu koji je proizvela kompanija Alstom. Takođe, Siemens i Deutsche Bahn rade na razvoju novih regionalnih vozova s pogonom na vodik i specijalnih stanica za gorivo, čije će testiranje, kako se najavljuje, početi 2024. godine. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,