Srijeda, 6. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Japan tvrdi da su kineski projektili pali unutar njegove ekonomske zone: “Ozbiljno pitanje koje se tiče nacionalne sigurnosti”

Preuzmite sliku

Japan tvrdi da je najmanje pet balističkih projektila koje je Kina ispalila prema Tajvanu palo unutar njegove ekskluzivne ekonomske zone u Japanskom moru.

Japanski ministar odbrane Nobuo Kishi rekao je da je to “prvi put da je balistička raketa kineske vojske pala u njihove vode”.

– Ovo je ozbiljno pitanje koje se tiče nacionalne sigurnosti naše zemlje i ljudi, rekao je Kishi.

Kyodo News javlja da je Tokio uložio protest Pekingu zbog incidenata.

U demonstraciji moći i bijesa zbog posjete predsjedavajuće Zastupničkog doma američkog kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, kineska vojska je u četvrtak lansirala rakete oko samoupravnog ostrva.

Kineski “Global Times” objavio je da su raketne snage Narodne oslobodilačke armije (PLA) lansirale “više tipova konvencionalnih raketa u nekoliko određenih morskih regiona istočno od Tajvana, precizno pogađajući ciljeve“.

– Ispaljivanjem projektila ispitana je preciznost napada raketnih snaga i sposobnosti odbijanja na ovom području, naveo je portparol PLA-a, dodajući da je relevantna kontrola mora i vazdušnog prostora kod istočne obale Tajvana ukinuta nakon što su rakete precizno pogodile ciljeve.

Tajvansko ministarstvo odbrane potvrdilo je da je kineska vojska lansirala “nekoliko balističkih raketa u vodu oko sjeveroistoka i jugozapada Tajvana” oko 13.56 sati po lokalnom vremenu.

– (Tajvanska) nacionalna vojska odmah je shvatila dinamiku lansiranja, aktivirala relevantne odbrambene sisteme i ojačala borbenu gotovost, saopšteno je iz Ministarstva.

Kina je započela velike vojne vježbe oko Tajvana, koji Peking smatra svojom odcijepljenom pokrajinom, a vježbe će trajati do nedjelje.

Vojni odgovor dolazi nakon što je Pelosi nenajavljeno posjetila Tajvan u utorak, što je izazvalo gnjev Pekinga koji to vidi kao kršenje svog teritorijalnog integriteta. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,