Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Japan se nakon dvije godine otvara za strane turiste

Preuzmite sliku

Nakon što je dvije godine bio zatvoren za turiste, Japan otvara svoje granice za posjetitelje iz 98 zemalja i regija, piše BBC.

To je najznačajniji trenutak dosad u sporom popuštanju ograničenja ulaska u zemlju zbog koronavirusa. Međutim, neka ograničenja će ostati, uključujući i zahtjev za posjetu zemlji kao dio turističke grupe, prenosi Tuzlanski.ba.

Ograničenja putovanja već su bila ublažena za strane stanovnike i poslovne putnike, a vlada je nedavno podigla ograničenje dnevnih dolazaka stranih državljana na 20.000 od 1. juna.

Od sredine marta stranim studentima također je dopušten ulazak.

Od 10. juna turističkim grupama bit će dopušten ulazak u zemlju. Međutim, gotovo 100 zemalja i regija, koje uključuju Veliku Britaniju, bit će podijeljene u tri kategorije rizika – crvenu, žutu i plavu – koje će odrediti mogu li posjetitelji zaobići karantinske mjere ili ne, prema japanskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Turističke agencije toplo su reagovale na tu vijest.

“I dalje bilježimo veliki interes za posjet Japanu uprkos tome što je zabranjen gotovo dvije godine. Sigurna sam da će doći do navale s rezervacijama čim granice budu potpuno otvorene”, rekla je Zina Bencheikh, izvršna direktorica od Intrepid Travel.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,