Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Japan: Izrečena smrtna kazna ubici 19 osoba u domu za stare i osobe s invaliditetom

Preuzmite sliku

Sud u Japanu izrekao smrtnu kaznu tridesetogodišnjem Satoshiju Uematsuu koji je u domu za stare i osobe s ivaliditetom prije četiri godine ubio 19 osoba, prenosi Andolu Agency (AA).

Sud u Yokokami izrekao je presudu za masakr kojeg je Uematsu počinio 2016.godine u staračkom domu invalidne osobe.

Za ubistvo 19 i ranjavanje 24 osobe Uematsu je osuđen na smrtnu kaznu.

Uematsu tokom suđenja nije izrazio kajanje zbog masakra kojeg je počinio, već je i dalje tvrdio da je ubijanjem starih i invalidnih osoba činio uslugu ostatku svijeta.

Advokati odbrane su tvrdili da Uematsu nije mentalno zdrav i da je za vrijeme masakra bio pod dejstvom droge, a tužilaštvo pak tvrdi da je riječ o teškom krvičnom djelu koje je svjesno počinjeno zbog predrasuda prema starijim ljudima.

Uematsu je u julu 2016. godine izvršio masakr nožem u domu za stare i invalidne osobe u Sagamihari, a odmah potom se predao policiji. Na prvom ročištu je pokušao da sam sebi odgrize mali prst na ruci.

On je pet mjeseci prije masakra poslao pismo nekolicini političara i najavio da će ubiti stotine invalida kako bi svijet učinio boljim. Zbrinut je u bonicu za mentalno zdravlje iz koje je otpušten dvije sedmice prije masakra.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,