Subota, 28. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

258

OPORAVLJENI

5

UMRLI

4
Preuzmite sliku

Izvještaj State Departmenta: Vlasti u BiH ne doživljavaju korupciju kao ozbiljan problem

U novom izvještaju o stanju ljudskih prava State Departmenta se navodi da se u Bosni i Hercegovini korupcija, kao raširena pojava, ne suzbija, da su ugrožene slobode izražavanja i slobode medija, kao i da su manjine predmet napada.

Bosanskohercegovačke vlasti, konstatuje se u izvještaju, suzbijanje raširenosti korupcije u institucijama nisu postavile kao važan problem.

Kaže se da korupcija preovladava u mnogim institucijama i da je bilo malo zahtjeva za procesuiranje koruptivnih službenika.

Mnoge institucije na svim nivoima vlasti nemaju sistem koji je transparentan, što otvara mogućnost za korupciju, stoji u izvještaju.

„Vlasti ne tretiraju korupciju kao ozbiljan problem”, kaže se u izvještaju State Departmenta.

State Department u izvještaju za 2017. godinu kaže da su zastrašivanje i prijetnje novinarima nastavljene istim intezitetom kao ranijih godina, dok je istovremeno u medijima dominirala etnička i politička pristrasnost.

Izvještaj Ombudsmena: Novinarstvo u stalnom padu

U osvrtu na javne servise u 2017. godini, u izvještaju stoji da je BHRT, čiji se sadržaj smatra politički neutralnim, suočavao sa finansijskim kolapsom. Kaže se i da je Federalna televizija nastavila sa političkom pristrasnošću, dok nije pronađena kritika u izvještajima RTRS-a o vlasti u Republici Srpskoj.

State Department podsjeća da je RTRS pod kontrolom Vlade Republike Srpske, koja televziju koristi za svoje ciljeve. Nedostatak transparentnosti u vlasništvu medija i dalje je problem.

RSE: Mediji u BiH – Politički ispred javnog interesa

State Department se osvrće i na slučajeve policijskog nasilja. Odjeli, koji su radili na tim slučajevima, izvještaje su proslijedili tužilaštvima, ali do devetog mjeseca 2017. godine niije bilo podataka o kažnjavanju, stoji u izvještaju.

Primjećen je i nedostatak jasne podjele nadležnosti i odgovornosti između 16 agencija za provedbu zakona, što je povremenom zbunjenošću i preklapanjem odgovornosti.

Kina, Iran i Rusija – snage nestabilnosti

State Department slične zamjerke ima i za zemlje Zapadnog Balkana, o čemu izvještavaju kolege Glasa Amerike iz tih zemalja.

State Department je kao snage nestabilnosti označio Kinu, Iran i Rusiju. Ovakvu etiketu te su zemlje dobile, zbog kako stiže iz Washingtona, stalnih kršenja ljudskih prava, kako prava stanovnika tih zemalja, tako i ljudi u drugim zemljama.

Ovim zemljama se pridružila i Sjeverna Koreja, a State Department kaže da se radi o teškim kršenjima ljudskih prava, uključujući slobodu govora i okupljanja, te nasilje i zločini, kao i tolerisanje istih, nad vjerskim, etničkim i drugim manjinskim grupama.

State Department kaže da su zemlje koje ne poštuju fundamentalno čovjekovo pravo i njegovo dostajnostvo – za svaku moralnu osudu, te da štete i američkim nacionalnim interesima.

Na visokom mjestu po nepoštivanju osnovnih ljudskih prava su i Sirija, te Saudijska Arabija, piše “Glas Amerike”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje