Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Izrečeno sedam smrtnih kazni za pokolj u kafiću

Preuzmite sliku

Specijalni antiteroristički sud u Bangladešu u srijedu je osudio na smrt sedam članova zabranjene militantne grupe zbog njihove umiješanosti u napad na kafić u Dhaki u kome je ubijeno više od 20 ljudi, većinom stranaca.

Sudija Mojibur Rahman proglasio je krivim članove grupe Jumatul Mujahedeen Bangladeš po raznim optužbama, među kojima su planiranje, napada, proizvodnja bombi i ubistvo. Osmi optuženik je oslobođen.

Rahman je objavio presudu u nakrcanoj sudnici i uz velike mjere sigurnosti, prenosi Associated Press.

Petorica militanata uzeli su taoce i otvorili su vatru na kafić 1. jula 2016. godine. Dvadeset talaca je ubijeno, među kojima 17 iz Japana, Italije i Indije.

Petoricu militanata ubili su komandosi tokom 12-satnog sukobljavanja. Dvojica pripadnika snaga sigurnosti također su poginuli.

Takozvana Islamska država preuzela je odgovornost za napad, ali je vlada premijerke šejh Hasine to odbacila, tvrdeći da iza napada stoji isključivo lokalna grupa i da nikakva međunarodna radikalna grupa nema prisustvo u Bangladešu.

Taj napad u većinski muslimanskoj zemlji uslijedio je nakon višegodišnjih manjih napada na brojne pojedince koje ekstremisti smatraju neprijateljima islama, među kojima su sekularisti, pisci, pripadnici vjerskih manjina, stranci i aktivisti.

Puna presuda nije odmah objavljena, ali je sudija saopćio da su optuženi djelovali protiv suvereniteta zemlje i njenog ustava realiziranjem plana tako velikog napada u kome su stranci bili meta i ubijeni su.

Optuženici, koji tvrde da su nevini, mogu uložiti žalbu na presudu.

Istražitelji su saopćili da je 21 osoba, uključujući pet napadača ubijenih na licu mjesta, učestvovala u napadu. Pored osam ljudi izvedenih na današnje suđenje, još osam su ubile snage sigurnosti nakon napada. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,