Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izraelski zvaničnik: Svijet treba da nam zahvali za ubistvo iranskog naučnika

Preuzmite sliku

Neimenovani izraelski zvaničnik izjavio je da bi svijet trebalo da zahvali Izraelu za ubistvo iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha, iako ta zemlja nije preuzela odgovornost za taj atentat.

Izraelski zvaničnik je za New York Times rekao da bi iransko nuklearno oružje predstavljalo prijetnju cijelom svijetu.

Zvaničnik, koji je sudeći po novinskom izvještaju godinama učestvovao u praćenju Fahrizadeha, naveo je da će Izrael nastaviti da preduzima sve neophodne korake protiv nuklearnog programa Irana.

Istraživač Instituta Brukings, bivši zvaničnik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Brus Rajdel izjavio je za isti list da Izrael pokazuje izuzetan nivo sposobnosti da napadne važne osobe na neprijateljskoj teritoriji.

“To je bez presedana. I nema znakova efikasnog suprotstavljanja Iranaca”, rekao je Rajdel.

On vjeruje da je Izrael iskoristio bliske veze sa susjedima Irana, poput Azerbejdžana, za nadgledanje i regrutovanje operativaca.

Ocijenio je da su izraelski dronovi koje je Azerbejdžan upotrebio u nedavnom sukobu sa Armenijom vjerovatno jedan aspekt tog odnosa.

Rajdel je rekao da ubistvo Fahrizadeha u bombaškom i oružanom napadu iz zasjede kraj Teherana, koje se uveliko pripisuje Izraelu, može da bude nagovještaj da jevrejska država ponovo aktivira mrežu operativaca koju čine iranski imigranti u Izraelu i njihovi pomagači u Iranu.

“Mislim da je to znak da je igra u toku ili počinje”, rekao je on, upozorivši da su možda u pripremi novi napadi, osam godina poslije prethodnog ubistva za koje se optužuje Izrael. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,