Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izraelski vojnici ubili 15-godišnjeg Palestinca

Preuzmite sliku

Petnaestogodišnji palestinski militant ubijen je tokom puškaranja s izraelskim vojnicima na okupiranoj Zapadnoj obali u srijedu ujutru, saopćili su zvaničnici, u najnovijem incidentu u valu nasilja koji se intentzivirao u posljednjim mjesecima.

U saopćenju palestinskog ministarstva zdravstva navodi se da je tinejdžer podlegao ranama od šrapnela zadobijenih tokom sukoba s izraelskim vojnicima, ali se u saopćenju palestinskog pokreta Fatah navodi da je on ubijen iz izraelske vatre.

Palestinski zvaničnici identifikovali su ubijenog tinejdžera kao Mahdija Hashasha. Mlitantna grupa al-Aqsa brigade, vojno krilo pokreta Fatah, saopćila je da je on bio jedan od njenih članova. Izraelska vojska nije potvrdila njegovu pogibiju, ali je saopćila da je osiguravala ulazak na lokaciju poznatu kao Jozefov grob u gradu Nablusu na Zapadnoj obali, i da su vojnici otvorili vatru nakon što je eksplozivna naprava podmetnuta u toj regiji.

Lokalni mediji javili su da su vojnici nalazili tu kako bi štitili gostujuću grupu novoizabranih parlamentaraca iz desničarskog bloka koji je pobijedio na prošlosedmičnim izborima u Izraelu.

Jozefov grob poprište je ponavljanih sukoba između palestinskih i jevrejskih posjetilaca, koji vjeruju da je to mjesto ukopa jevrejskog patrijarha. Palestinci smatraju da je to šejhov hram.

Izraelska vojska nije potvrdila da su vojnici bili kako bi štitili delegaciju, ali je Boaz Bismuth iz desničarske stranke Likud postavio svoju fotografiju na Twitteru.

Grad Nablus na Zapadnoj obali epicentar je sukoba između palestinskih militantnih grupa i izraelskih snaga u poosljednjim mjesecima. Više od 100 Palestinaca ubijeno je u sukobima od početka godine. Većina žrtava zabilježena je od marta kada je izraelska vojska pokrenula kampanju gušenja nemira na Zapadnoj obali nakon niza napada palestinskih militanata u kojima je ubijena 21 osoba u Izraelu i izraelskim naseljima, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje