Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Izraelski snajperista pogodio palestinskog novinara u oko

Palestinski kamerman Muath Amarneh uspješno je operiran nakon što su ga izraelske snage sigurnosti snajperom ranile u lijevo oko.

Amarneh je ranjen početkom sedmice dok je u novinarskom prsluku pratio proteste u selu Surif kod Hebrona na okupiranoj Zapadnoj obali.

Sinoć je 32-godišnji Amarneh podvrgnut ključnom operativnom zahvatu kojim su mu odstranjeni ostaci lijevog oka. Zrno metka kojim je pogođen ostalo je u njegovoj glavi jer su ljekari procijenili da je njegovo odstranjivanje opasno po život.

Fotografije ranjenog freelancera Amarneha objavljene su na društvenim mrežama na kojima su mnogi novinari i aktivisti najoštrije osudili napad izraelskih snaga.

Mnogi palestinski novinari su u znak solidarnosti objavili svoje fotografije sa prekrivenim lijevim okom uz slogan #EyeoftheTruth“ (Oko istine).

Udruženje novinara Palestine saopćilo je da su izraelske snage sigurnosti ove godine počinile blizu 600 napada na palestinske novinare. Teže je ranjeno najmanje 60 novinara u Palestini (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,