Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izraelski mediji: Netanyahu je pokušao blokirati društvene mreže tokom napada na Gazu

Preuzmite sliku

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pokušao je blokirati društvene mreže nakon što su izraelski državljani Palestinci organizovali demonstracije nakon događaja u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) i napada na blokirani Pojas Gaze.

Netanyahu je pokušao blokirati društvene mreže tokom napada na Gazu, koji su trajali od 10. do 21. maja, navode izraelski mediji. U vijestima u kojima se poziva na izraelske dužnosnike objavljeno je da je Netanyahu dva puta predložio blokiranje društvenih mreža, ali taj su prijedlog odbili glavni izraelski tužilac Avichai Mandelblit i sigurnosni dužnosnici.

Netanyahu je dao ovaj prijedlog kako bi spriječio moguću pobunu, tvrdeći kako su izraelski državljani Palestinci, posebno organizirani putem platforme za društvene mreže TikTok.

Nakon napada izraelskih snaga na istočni Al-Quds i Pojas Gaze 10. maja, izraelski Palestinci održali su proteste u mnogim regijama.

Nakon demonstracija zabilježeni su i incidenti između Palestinaca i Izraelaca u gradovima poput Bat Yama i Akke, posebno u Lidu, gdje izraelski Palestinci i Židovi žive zajedno.

Dok su stotine Palestinaca koji su učestvovali u demonstracijama bili privedeni, izraelski predsjednik Reuven Rivlin upozorio je da bi se nasilje između Jevreja i izraelskih Palestinaca u mnogim gradovima moglo pretvoriti u građanski rat. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje