Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izraelski doseljenici upali u kompleks Al-Akse

Preuzmite sliku

Stotine izraelskih doseljenika u nedjelju su nasilno ušli u kompleks Al-Akse u istočnom Jerusalemu kako bi obilježili jevrejski praznik Shavuot koji traje do ponedjeljka.

Uprava islamskih vakufa koju vodi Jordan, a koja nadzire sveta mjesta u Al-Qudsu, saopštila da je više od 450 doseljenika ušlo kroz kapiju Al-Mugharbah pod zaštitom izraelske policije.

Navodi se da je na ovom mjestu bio raspoređen veliki broj pripadnika i da su zatvorili džamiju Al-Qibli, jednu od džamija kompleksa Al-Aksa.

Shodno sporazumu kojeg su Izrael i Jordan potpisali 26. oktobra 1994. godine, upravljanje kompleksom Al-Akse u nadležnosti je Uprave za vakufe Al-Qudsa koja djeluje pod okriljem jordanskog Ministarstvo za vakufe i vjerska pitanja.

Međutim, izraelske vlasti zanemaruju taj sporazum i od 2003. godine jednostranim potezima angažiraju policiju i bez odobrenja Uprave za vakufe uvode jevrejske grupe u kompleks Al-Akse.

Uprava za vakufe takve ulaske jevrejskih grupa i policije tretira ilegalnim upadom i kršenjem sporazuma i suvereniteta muslimanskih institucija.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. (Telegraf.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,