Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izraelske snage srušile još jednu palestinsku kuću kod Ramallaha

Preuzmite sliku

Izraelske snage sigurnosti danas su srušile još jednu palestinsku porodičnu kuću na okupiranoj Zapadnoj obali, javlja Anadolu Agency (AA).

Izraelska vojska je u mjestu Beit Sira kod Ramallaha buldožerima srušila dom porodice Muhammada Ismaila Ankavija i to pod izgovorom da nema potrebne građevinske i urbanističke saglasnosti izraelskih vlasti.

Ankavi je kazao da je odluku izraelskih vlasti o rušenju kuće dobio prije dva mjeseca i da je uredno na sudu podnio žalbu na tu odluku. Dodao je da je sud naredio odlaganje izvršenja odluke, ali da je izraelska vojska danas to ipak učinila.

Uporedo s tim, izraelske vlasti su naredile rušenje još 40 palestinskih kuća u tom naselju.

Prošle godine su izraelske snage srušile 52 palestinske kuće zbog navodne manjkavosti građevinskih dozvola.

Prema podacima organizacije B’Tselem, izraelske vlasti su od početka ove godine srušile 30 palestinskih kuća i primorale još 59 palestinskih porodica da sruše vlastite domove. Tako je bez krova nad glavom ostalo 278 Palestinaca, među kojima je 141 dijete.

Izraelske vlasti tim palestinskim porodicama prinudno naplaćuju i troškove rušenja kuća. Ti troškovi su sve veći i palestinske porodice se sve češće odlučuju da same sruše kuću za koju izraelske vlasti izdaju takvu naredbu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje