Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izraelske snage srušile centar za karantin na Zapadnoj obali

Preuzmite sliku

Izraelske snage su na Zapadnoj obali srušile centar za karantin koji je otvoren u okviru borbe protiv širenja koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Jednospratni centar koji je bio smješten na 700 metara kvadratnih na ulazu u grad El-Halil na Zapadnoj obali srušen je pod izgovorom da ne posjeduje dozvolu za gradnju.

Palestinac Raid Misvedde koji je poklonio zemljište na kome je izgrađen centar kazao je da se “okupatorskoj državi nije svidio centar čija je izgradnja počela prije tri mjeseca i koji je uskoro trebao biti otvoren“.

Misvedde je istakao da Izrael nema problema sa borbom protiv COVID-19 te da nastavlja kršiti prava Palestinaca.

Očevici tvrde da su izraelske snage pod istim izgovorom srušile i jednu Palestinsku kuću u gradu Selfit, na sjeveru Zapadne obale, koja je bila u procesu izgradnje.

Izraelske snage pod raznim izgovorima ruše stambene objekte u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali.

Palestinske i izraelske delegacije su 1995. godine potpisale takozvani “Drugi sporazum iz Osla” prema kojem je okupirana Zapadna obala podijeljena u tri zone.

Zona “A“ prostire se na 18 posto teritorije Zapadna obale i administrativnu i sigurnosnu vlast imaju Palestinci. Zona “B“ čini 21 posto Zapadne obale i u njoj su podijeljene administrativne i sigurnosne ingerencije. Treća i najveća zona “C“ pokriva 61 posto Zapadne obale i u potpunosti je pod kontrolom Izraela.

Lokalni izvori tvrda da su izraelske snage samo u prošloj godini srušile 521 kuću pod izgovorom da su izgrađene u zoni “C“ ili da ne posjeduju potrebne dozvole. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,