Petak, 15. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izraelske snage pokušale oteti ranjenog Palestinca iz vozila hitne pomoći

Preuzmite sliku

Izraelske snage su pokušale iz vozila hitne pomoći oteti Palestinca koji je ranjen tokom protesta protiv vlasti Tel Aviva na području Jordanske doline, javlja Anadolu Agency (AA).

Trenutke kada su izraelske snage na silu pokušavale izvesti ranjenog Palestinca iz vozila Crvenog polumjeseca, zabilježio je snimatelj AA, Hisam Ebu Sakra.

U snimku Ebu Sakra se pojavljuju izraelski vojnici koji otvaraju vrata vozila hitne pomoći te pokušavaju na silu izvesti ranjenog Palestinca.

Izraelski vojnici su pretukli i zdravstvenog radnika koji se nalazio u vozilu. Pokušavali su izvesti ranjenika uprkos njegovim vriscima.

Drugi zdravstveni radnik iz vozila hitne pomoći uspio je istjerati vojnike iz vozila, zatvoriti vrata te udaljiti se s mjesta događaja.

Jučer je održan protest u selu Gornja Hammisa, u blizini Jordanske doline, koje je ranije bilo meta izraelske politike rušenja.

Izraelske snage su koristile suzavac, plastične i bojeve metke kako bi rastjerale demonstrante. Vojnici su tokom intervencije trojicu demonstranata ranili plastičnim mecima, dok je veliki broj demonstranata bio meta suzavca.

Izraelske snage su 3. novembra upale u selo Hammisa gdje su srušile 11 kuća u kojima su živjele 23 porodice, pod izgovorom da ne posjeduju potrebne dozvole.

Palestinske i izraelske delegacije su 1995. godine potpisale takozvani “Drugi sporazum iz Osla” prema kojem je okupirana Zapadna obala podijeljena u tri zone.

Zona “A” prostire se na 18 posto teritorije Zapadne obale i administrativnu i sigurnosnu vlast imaju Palestinci. Zona “B” čini 21 posto Zapadne obale i u njoj su podijeljene administrativne i sigurnosne ingerencije. Treća i najveća zona “C” pokriva 61 posto Zapadne obale i u potpunosti je pod kontrolom Izraela.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje