Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Izraelska policija maltretira uposlenike i vjernike u Al-Aqsi

Preuzmite sliku

Izraelska policija nastavila je maltretirati Palestince koji žele ući u kompleks džamije Al-Aqsa, dok su izraelske snage zabranile ulazak jednom uposleniku Vakufa.

Zvaničnici Vakufa, tijela jordanske vlade zaduženog za ovaj sveti kompleks u Jerusalemu, saopćili su da su izraelski policajci koji su stacionirani na kapijama koje vode ka džamiji Al-Aqsa zabranili čuvaru džamije da uđe na svoje radno mjesto, izvještava palestinska agencija WAFA.

Zvaničnici su kazali da je policija tokom prethodnih dana zabranila većem broju uposlenika Vakufa da dođu na svoja radna mjesta u džamiji, zaprijetivši da će ih uhapsiti ako ih zateknu unutra.

Policija također maltretira ljude koji žele ući u kompleks na molitvu.

Policija je napala Palestinca Muhammada Abu Sbeiha iz Jerusalema kada je on pokušao ući u kompleks kroz jednu od kapija.

On je odveden u obližnju policijsku stanicu.

Palestinci su prošle sedmice uspjeli natjerati izraelsku policiju da ukloni uređaje postavljene na kapijama koje vode ka džamiji Al-Aqsa, što je policija shvatila kao poraz njihovih planova za ovo muslimansko sveto mjesto.

Zbog toga je policija intenzivirala maltretiranje ljudi koji ulaze u kompleks, provodeći fizičke preglede pojedinaca ili zabranjujući većem broju aktivista, muškaraca i žena, ulazak u kompleks.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje