Utorak, 26. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izrael: Učenici neće moći da uđu u školu bez negativnog testa na COVID-19

Preuzmite sliku

Generalni direktor Ministarstva obrazovanja Izraela Jigal Slovik najavio je u nedjelju, 26. septembra, da djeci koja ne pokažu negativan test na COVID-19 neće biti dozvoljeno da uđu u škole.

Kako je naveo, obrazovni sistem je spreman za otvaranje poslije gotovo čitavog mjeseca obilježavanja vjerskih praznika.

Pojedini vrtići će se otvoriti sredinom sljedeće sedmice, a čitav obrazovni sistem vraća se redovnoj aktivnosti u četvrtak.

Zvaničnik ministarstva obrazovanja je izjavio da vjeruje da će roditelji testirati svoju djecu kod kuće prije nego što ih ponovo pošalju u škole.

“Mislim da nema drugog načina da odgovorimo na pandemiju već da vjerujemo roditeljima i prebacimo na njih što veću odgovornost za njihovu djecu”, rekao je Slovik, objasnivši da se ministarstvo brine za odgovor na pandemiju i poštovanje karantina.

Na pitanje šta će se desiti ako učenik dođe u školu bez testa, on je odgovorio da takvi učenici neće moći da uđu u školu, te da će roditelji biti informisani i moraće da dođu po svoju djecu.

Slovik je također rekao da podržava odluku da nastavnici koji nisu vakcinisani i odbijaju testiranje na COVID-19 ne dobijaju plate. U ovom trenutku oko 300 učitelja i nastavnika odbija obje opcije.

U međuvremenu je Ministarstvo zdravlja Izraela najavilo da će od 3. oktobra važiti nove restrickije, a između ostalog će se od onih koji su se oporavili od COVID-19 tražiti da prime jednu dozu vakcine, ako je od tada prošlo šest mjeseci, kako bi mogli da dobiju takozvanu zelenu propusnicu.

Nova pravila znače da će 1,2 miliona Izraelaca kod kojih je dijagnostikovan virus od početka pandemije uz one koji imaju pozitivan serološki test morati da prime jednu dozu vakcine da bi dobili zelenu propusnicu, navode izraelski mediji.

Nova mjera će stupiti na snagu isti dan kada će biti ukinute zelene propusnice onima koji nisu primuli treću buster dozu vakcine posle šest mjeseci od druge.

U Izraelu je više od tri miliona od 9,3 milion stanovnika dobilo buster dozu.

U četvrtom talasu pandemije u Izraelu je zabilježen rekordan broj zaraženih u jednom danu, gotovo 11.000, ali je broj onih kojima je potrebno bolničko liječenje manji nego u ranijim slučajevima što se pripisuje velikom broju vakcinisanih. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,