Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izrael najavio nastavak planova o gradnji 4.000 nelegalnih stambenih jedinica

Preuzmite sliku

Izrael će nastaviti s planovima izgradnje 4.000 nelegalnih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali, najavio je ministar unutrašnjih poslova Ayelet Shaked.

Ministar, inače snažan zagovornik nelegalnih naselja, tvrdi da će se komitet za planiranje sastati iduće sedmice kako bi odobrio 4.000 kuća, te tvrdi da je gradnja na Zapadnoj obali „osnovna, potrebna i očigledna stvar“.

Nelegalna izraelska naselja su utvrđeni kompleksi kuća namijenjenih samo za Jevreje, izgrađeni na palestinskoj zemlji, u kršenju međunarodnih zakona. Između 600 i 750 hiljada izraelskih doseljenika živi i najmanje 250 nelegalnih naselja na Zapadnoj obali i u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Ukoliko gradnja bude dozvoljena, to će biti najveći graditeljski poduhvat otkako je u SAD-u na vlasti Joe Biden, koji se protivi širenju naselja, jer to „smanjuje mogućnost dvodržavnog rješenja izraelsko-palestinskog konflikta“.

‘Više nasilja i više aparthejda nad Palestincima’

Američki ambasador u Izraelu Thomas Nides u petak je lokalnim medijima rekao da je Bidenova administracija prošle sedmice jasno ponovila Izraelu svoje snažno protivljenje daljnjih aktivnostima na širenju naselja.

Issa Amro, palestinski aktivist i osnivač organizacije Mladi protiv naselja, rekao je da odobravanje novih 4.000 naselja znači i „više nasilja izraelskih doseljenika prema Palestincima na Zapadnoj obali“ i više „restrikcija i politika aparthejda“ nad Palestincima. (Al Jazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,