Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izrael i Palestina dogovorili prekid vatre

Preuzmite sliku

Izrael i palestinski militanti dogovorili su prekid vatre u Gazi od danas navečer na prijedlog Egipta, objavili su izvori, nakon što je Izrael gađao palestinske ciljeve tokom vikenda, natjeravši militante da gađaju njegove gradove raketama većeg dometa.

Egipatski sigurnosni izvor rekao je da se Izrael složio s prekidom vatre. On bi navodno trebao stupiti na snagu u 19:00 po GMT-u. Kairo još uvijek čeka palestinski odgovor. “Izraelska strana prihvatila je prekid vatre”, rekao je egipatski dužnosnik koji je želio ostati neimenovan, ali nije dao nikakve precizne vremenske okvire tog prekida vatre.

Prekid vatre postignut je uz posredništvo Kaira, prve arapske zemlje koja je s Izraelom potpisala mir, 1979. U međuvremenu se nastavlja najjači sukob između Islamskog džihada i Izraela od kratkog rata prošle godine. Rasplamsavanje sukoba koje podsjeća na uvod u prethodne ratove u Gazi zabrinulo je svjetske sile.

Međutim, relativno je obuzdano jer je Hamas, vladajuća islamistička grupa u Pojasu Gaze i moćnija sila od Islamskog džihada koji podupire Iran, dosad ostao izvan sukoba. Dužnosnici u Gazi rekli su da je u izraelskim napadima koji traju od petka poginuo 31 Palestinac, od kojih su najmanje trećina civili, među kojima ima i djece.

“Preventivni rat”

Izraelske vlasti osporavaju ovaj broj i tvrde da je nekoliko palestinske djece poginulo jučer navečer u Džabaliji, na sjeveru, od zalutale rakete koju je Islamski džihad, a ne vojska, ispalio na Izrael. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,