Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izrael dobio prvog gay ministra

Preuzmite sliku

Izrael ima prvog deklarisanog gaya za ministra, Amira Ohanu. On je ove sedmice postavljen za ministra pravde, saopštio je kabinet premijera Benjamina Netanjahua, prenosi Beta.

Postavljenje je uslijedilo nakon što je Netanjahu otpustio ministarku pravde Ayelet Shaked koja je ostala na toj funkciji, iako na parlmentarnim izborima u aprilu nije izabrana za članicu parlamenta, Kneseta.

I mada ministri ne moraju biti poslanici, Netanjahu je, pošto mu nije pošlo za rukom da obrazuje vladajuću koaliciju poslije tih izbora, rekao da ne bi bilo primjereno da Shaked i još jedan član partije Nove desnice, ministar obrazovanja Naftali Bennett, ostanu na svojim funkcijama do novih izbora 17. septembra.

Ohana, advokat koji je ranije radio u kancelariji državnog tužioca je prvi put postao poslanik 2015. godine, zamijenivši drugog poslanika Netanjahuovog konzervativnog Likuda koji je podnio ostavku. U saopštenju Netanjahuovog kabineta istaknuto je iskustvo 43-godišnjeg Ohane.

Izraelski mediji su naveli da je on Netanjahuov lojalista, koji podržava zakon za garantovanje premijerovog imuniteta od sudskog gonjenja u tri slučaja korupcije. Ohana je takođe predvodio komitet koji je pripremio kontroverzni zakon o nacionalnoj državi, u kojem se Izrael definiše kao nacionalna država samo jevrejskog naroda.

Ohanin mandat biće kratak zbog novih izbora, ali ima nagovještaja da bi mogao biti ministar pravde i u narednoj vladi. (Slobodna Evropa)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,