Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izgubljeno 13.471 km2 u 2018. godini: Ova zemlja je rekorder po uništavanju šuma

Preuzmite sliku

Brazil je i prošle godine bio vodeći u svijetu po uništavanju kišnih šuma, iako je krčenje šuma u najvećoj južnoameričkoj zemlji palo za 37 posto u poređenju sa 2017. godinom, objavila je nezavisna mreža za praćenje stanja svjetskih šuma.

Brazil je prošle godine izgubio 13.471 kvadratnih kilometara primarne prašume, pokazuju podaci organizacije Global Forest Watch, prenosi nationalgeographic.rs.

To je ipak značajan pad u odnosu na prethodnu godinu, kada su šumski požari velikih razmera izazvali veće gubitke.

Gubici primarnih ili starih šuma, koje su ključne za očuvanje bioraznolikosti, pali su nakon dvije godine velikih požara, ali i dalje ostaju iznad nivoa gubitaka zabilježenih ranije u ovoj dekadi, upozorava Global Forest Watch.

“Iako se neki od gubitaka u 2018. mogu pripisati vatri, većina je posljedica sječe šuma u Amazoniji, što dovodi u opasnost rezultate smanjenja krčenja šuma, koje je zemlja postigla početkom 2000-ih”, napisali su istraživači na web stranici grupe.

Na području Brazila je oko 60 posto amazonske prašume, najveće tropske prašume na svijetu koja usisava ogromne količine ugljen dioksida i smatra se vitalnom u zaštiti od globalnog zagrijavanja.

Brazil je prošle godine daopštio da je krčenje šuma dostiglo najvišu tačku u posljednjoj dekadi, te se povećalo za 13,7 posto, na 7.900 kvadratnih kilometara.

Aktivisti i nevladine organizacije strahuju da bi krčenje šuma moglo porasti nakon što je na čelo Brazila došao Žair Bolsonaro, koji je najavio da će okončati “industriju novčanih kazni” koja je jedan od primarnih alata za sprovođenje zaštite okoline u Brazilu.

Bolsonaro je takođe pozvao na obnovu rudarstva u zaštićenim autohtonim područjima i velikim rezervatima u Amazoniji kako bi podstakao privredni razvoj. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,