Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izbori za predsjednika Amerike: Pratite rezultate uživo na interaktivnoj mapi

Preuzmite sliku

Građani Sjedinjenih Američkih Država biraju 46. predsjednika te zemlje, a izborna bitka vodi se između aktuelnog šefa države, predstavnika Republikanske stranke Donalda Trumpa i kandidata Demokratske stranke Josepha Bidena.

Na izborima u SAD glasa se na teritoriji podijeljenoj u četiri vremenske zone, a birališta se otvaraju u 06:00 sati. Prva birališta zatvaraju se u 19:00 sati po lokalnom vremenu (01.00 u srijedu po centralnoevropskom vremenu).

U nastavku teksta možete uživo pratiti rezultate izbora na VOA interaktivnoj mapi, a podaci će biti ažurirani kako budu pristizali iz svih saveznih država i Distrikta Columbia. Ukoliko interaktivnu mapu gledate preko mobilnog telefona ili tableta, potrebno je da uređaj okrenete u horizontalni položaj.

Izbori za predsjednika Amerike održavaju se svake četiri godine i to prvog utorka poslije prvog ponedeljka u novembru. Suštinski, na Dan izbora Amerikanci ne glasaju za predsjednika SAD, već za delegate svojih država – takozvane elektore, koji će prvog ponedeljka nakon druge srijede u decembru na Elektorskom koledžu birati predsednika i potpredsednika SAD.

Trka za 270 elektorskih glasova

Elektorski koledž sastoji se od 538 elektora, a svaka država ima određeni broj elektora, koji odgovara njenom broju predstavnika u Kongresu. Da bi predsjednik bio izabran, potrebno je da osvoji 270 glasova elektora. U slučaju da ni jedan kandidat ne osvoji potrebnu većinu, Predstavnički dom bira predsjednika, a Senat potpredsjednika. Predsednik SAD biće inaugurisan u srijedu, 20. januara 2021. godine.

 • Osim Maina i Nebraske, koje imaju svoj poseban sistem, ostalih 48 saveznih država i distrikt Columbia koriste sistem ”pobjednik uzima sve” – ukoliko kandidat osvoji većinu u određenoj državi, on dobija glasove svih njenih elektora. Zbog tako specifičnog sistema moguće je da kandidat koji dobije većinu glasova birača na nivou SAD ne dobije i većinu elektorskih glasova, što se u američkoj istoriji dogodilo pet puta (1824, 1876, 1888, 2000 i 2016).

  Izbore odlučuju ”kolebljive države”

  Analitičari predviđaju da će i ovog puta rezultat predsjedničkih izbora odlučiti “kolebljive države” (“swing states”), gde ni demokrate ni republikanci po pravilu nemaju snažno uporište među glasačima i u kojima se raspoloženje biračkog tijela mijenja praktično iz ciklusa u ciklus.

  U takve države ubrajaju se Florida, Sjeverna Carolina, Arizona, Texas, Ohio, Iowa, Georgia, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Nevada, Minnesota i New Hampshire.

  Na izborima 2016. godine, Donald Trump je pobijedio u čak deset “kolebljivih država”, dok je kandidatkinja Demokratske stranke Hillary Clinton osvojila elektorske glasove samo u Nevadi, Minesotti i New Hampshireu.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,