Utorak, 21. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Iz Saudijske Arabije otišlo blizu dva miliona stranih radnika

Broj stranih radnika u Saudijskoj Arabiji smanjio se za više od 20 posto u zadnjih trideset mjeseci zbog visokih poreza i pada privrede, piše u izvještaju objavljenom u četvrtak.

Kako pokazuje studija društva Saudi Jadwa Investment, Saudijska Arabija je u drugom tromjesečju 2019. izgubila 132.000 stranih radnika.

Ovime se broj stranih radnika koji su od 2017. napustili monarhiju popeo na 1,9 miliona, što je pad od 22 posto u nepune tri godine.

Zbog toga je broj stranih radnika u privatnom i javnom sektoru s 8,55 miliona, koliko ih je bilo krajem 2016., pao na tek 6,66 miliona, krajem juna 2019.

Naprotiv, u istom razdoblju je broj radnika u kućanstvu, članova posluge i privatnih vozača, porastao za 33 posto i dosegnuo je 3,1 miliona ljudi, navodi se u studiji.

Saudijska Arabija ima 33,4 miliona stanovnika, od čega su trećina stranci.

Privredna djelatnost Saudijske Arabije koja svaki dan proizvede oko 10 miliona barela nafte, snažno je pogođena padom cijena sirove nafte od sredine 2014.

Zbog proračunskog deficita koji bilježi šestu godinu zaredom, ova zemlja, najveći svjetski izvoznik crnoga zlata, uvela je niz mjera štednje kao što je ukidanje subvencije za gorivo i za struju i uvođenje PDV-a od 5 posto. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,