Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Iz Mijanmara u Bangladeš izbjeglo najmanje 800.000 arakanskih muslimana

Preuzmite sliku

Od početka novog vala nasilja, od 25. avgusta, do sada je iz Mijanmara u susjedni Bangladeš izbjeglo najmanje 800.000 arakanskih muslimana, javlja Anadolija.

Glasnogovornik Međunarodne organizacije za migracije Joel Millman izjavio je u petak u Ženevi da je broj onih koji su spas od nasilja pronašli u Bangladešu porastao na 800.000.

Nalaze se uglavnom u kampovima u gradu Cox's Bazar, gdje žive u teškim uslovima.

Istakao je da je vojska u četvrtak 7.000 arakanskih muslimana, koji su se nalazili u pograničnom selu Anjuman Para, smjestila u privremene kampove Ukhiya i Teknaf. Glasnogovornica Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbeglice Aslam Khan poručila je da se suočavaju s najvećom izbjegličkom krizom koja je zabilježena posljednjih godina.

Istakla je da još nisu dobili dozvolu za pristup Arakanu. Khan je naglasila da izbjeglice pristižu bez prestanka.

Najavila je međunarodnu humanitarnu konferenciju 23. oktobra u Ženevi.

Pod izgovorom borbe protiv pobunjeničkih grupa, mijanmarska vojska je u proteklim sedmicama porušila najmanje 200 muslimanskih sela, iz kojih su stotine hiljada mještana primorane na bijeg ka susjednom Bangladešu. Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja.

Ugroženo je više od 320.000 djece iz Arakana koja su od početka novog vala nasilja do sada izbjegla iz Mijanmara u susjedni Bangladeš i koja se nalaze u neuslovnim izbjegličkim kampovima, javlja Anadolija.

Prema podacima UNICEF-a, svake sedmice u Bangladeš pređe oko 12.000 djece, koja su, zajedno s porodicama, primorana napustiti svoja ognjišta i spas pronaći u susjednom Bangladešu.

U posljednjem izvještaju podsjetili su da svakodnevno Arakan napusti oko 1.800 djece arakanskih muslimana.

Pretpostavlja se da je do sada ubijeno najmanje 3.000 civila, a na “putu spasa” mnogi izgube živote ili prolaze kroz dramu hodajući kroz blato, vodu i neuslovna područja.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,