Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iz Afrike se prema jugu Evrope širi zastrašujući toplinski val

Preuzmite sliku

Zastrašujući toplinski val širi se sa sjevera Afrike prema jugu Evrope, napisao je sinoć na Twitteru škotski meteorolog Scott Duncan.

Naime, kako je naveo Duncan, u glavnom gradu Tunisa jučer je izmjerena temperatura od vrtoglavih 49 stepeni Celzijevih, čime je srušen rekord. Prosječne temeprature u Tunisu u augustu se kreću oko 30 Celzijevaca, a jučer je srušen rekord iz jula 1943. godine kada je izmjereno 47.4 stepeni, piše Jutarnji.hr.

U utorak su rekordno visoke temperature izmjerene i u sjevernim gradovima Bizertu i Beji.

U nekim dijelovima zemlje su visoke temperature izazvale prekid električne struje jer su ljudi korištenjem klima uređaja preopteretili električnu mrežu, a u nekim planinskim dijelovima Tunisa su izbili požari.

Danas se očekuju temperature od 40 stepeni Celzija.

– Ovo je samo početak strašnog toplinskog vala, napisao je dodajući da je jučer na Siciliji izmjerena temperatura od čak 47 stepeni.

Scott Duncan piše kako slijedi opaki toplinski udar u Španjolskoj.

Scott Duncan je škotski meteorolog koji živi i radi u Londonu. Radio je u raznim segmentima meteorološke industrije, a u zadnje vrijeme izrađuje vremenske prognoze i analitiku za tržište električne energije s velikim naglaskom na obnovljive izvore energije u Evropi.

Sve više pažnje posvećuje poboljšanju pružanja informacija o ključnim meteorološkim i klimatskim događajima za one koji nisu u znanstvenoj zajednici. Na Twitteru ga prati 48 hiljada ljudi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,