Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje CDC-a: Vjerovatnoća smrti 11 puta veća kod nevakcinisanih

Preuzmite sliku

Vjerovatnoća da će osobe koje nisu vakcinisane završiti u bolnici zbog komplikacija povezanih s covidom-19, deset je puta veća u usporedbi s potpuno vakcinisanim pojedincima, a istovremeno je vjerovatnoća da će nevakcinisani umrijeti od covida jedanaest puta veća u odnosu na vakcinisane, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na temelju tri istraživanja.

Njima je utvrđeno i da je vjerovatnoća da će se nevakcinisani zaraziti koronavirusom pet puta veća u odnosu na vakcinisane te je 10 puta manja mogućnost da se vakcinisani razbole tako teško da im je potrebna hospitalizacija, također u odnosu na vakcinisane osobe, prenosi američki nacionalni javni radio (NPR).

CDC je proučavao slučajeve covida, hospitalizacija i smrti u 13 saveznih država. “Istraživanjem nudimo dodatne dokaze o snazi vakcine”, kazala je dr. Rochelle Walensky, direktorica CDC-a.

“I kao što potvrđujemo jednom studijom za drugom – vakcinacija djeluje” dodala je.

Međutim, istraživanja, čiji se rezultati temelje na podacima prikupljenim među 600.000 Amerikanaca od 4. aprila do 17. jula, pokazala su da efikasnost vakcina pada otkako je delta varijanta postala dominantna.

Jedno objašnjenje bi moglo biti postupno slabljenje imuniteta, a drugo da delta na ‘dovitljiviji’ način uspijeva izbjeći zamke imunosnog sistema. No može se raditi i o kombinaciji dviju pretpostavki.

Rezultati istraživanja su pokazali da je u borbi s delta varijantom od tri vakcine odobrene u Americi najuspješnije Modernino. Ono štiti 95 posto, Pfizerovo 80, a vakcina Johnson&Johnsona 60 posto.

To odgovara rezultatima manje studije klinike Mayo iz augusta koja je također pokazala da Modernina vakcina bolje štiti od delte nego Pfizerovo.

Po procjeni CDC-a, 99 posto novih zaraza u SAD-u sada izaziva delta varijanta koronavirusa. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,