Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ispovijest muslimana žrtava nasilja mijanmarske vojske: Žive ljude bacali u vatru

Preuzmite sliku

Masakri i nasilje mijanmarske vojske nad muslimanskim stanovništvom u Arakanu još je jednom predmet izvještaja nevladine organizacije Human Rights Watch (HRW), javlja Anadolija.

U izvještaju HRW-a ”Masakr uz rijeku: Zločini protiv čovječnosti mijanmarske vojske u Tula Toliju“ sadržani su razgovori sa 18 muslimana koji su preživjeli i svjedočili zločinima u Tula Toliju, a koji su izbjegli u Bangladeš kao i sa 200 muslimana izbjeglica iz Arakana.

Stanovnici Tula Tolija su ispričali kako su mijanmarski vojnici napali to selo, odveli mještane na obale rijeke, u rupe bacali muškarce koje su ubili nakon što su ih odvojili od žena i djece, silovali žene i djecu te vršili druge zločine.

Svjedoci su rekli kako su mijanmarski vojnici potom zapalili selo, a silovane žene zatvorili u zapaljene kuće osudivši ih na smrt.

Uzeli su mi kćerku i živu je zapalili

Razgovor je urađen i sa Hassinom Begum (20), muslimankom iz Arakana koja je pokušala sakriti jednogodišnju kćerku Sohaifu, ali su je vojnici primijetili.

”Uzeli su mi kćerku i živu je zapalili. Šta sam mogla uraditi? Imali su noževe u rukama i puške na ramenima“, rekla je Hassina.

Shawfika je 24-godišnja muslimanka i jedna od rijetkih koja je uspjela pobjeći iz kuće u plamenu.

”Probudila sam se u lokvi krvi. Pokušala sam probuditi ostale, ali nisu se micali. Slomila sam zid od bambusa i pobjegla. Okolne kuće su bile u plamenu. Iz njih je dopirao vapaj žena koje nisu mogle pobjeći“, rekla je.

Rajuma Begum (20) ispričala je kako su vojnici doveli žene u jednu kuću, a kada je ušla u nju, čula je vrisak žena iz drugih prostorija.

Dodala je kako su potom uzeli njeno dijete, bacili ga na zemlju i usmrtili ga.

”Kasnije su vojnici silovali mene i još dvije žene. Jedina sam uspjela pobjeći iz kuće. Drugi su živi zapaljeni“, rekla je Rajuma.

Napadi u Tula Toliju divljački i sistematički

Mumtaz Begum (30), koja je imala četvero djece, rekla je kako su ih mijanmarski vojnici skupili na obali rijeke, a zatim usmrtili njenu bebu.

Potom su njena dva sina tukli i naposlijetku usmrtili nožem.

”Bila sam u nesvijesti. Kada sam došla sebi kuća je bila u plamenu. Pobjegle smo kćerka i ja“, dodala je.

U izvještaju je naveden i stav direktora HRW-a za Aziju Brada Adamsa koji je kazao kako vojni napadi u Tula Toliju nisu samo divljački nego i sistematički.

”Vojnici su divljački ubili na stotine muslimana iz Arakana, na stotine su ih silovali. Vidljivo je da je ovo planirano“, smatra Adams.

Organizacija Ljekari bez granica (MSF) prošle sedmice je saopćila kako se sumnja da je od 25. augusta ubijeno oko 6.700 muslimana iz Arakana. Nekoliko hiljada ljudi i dalje nastoji preći u Bangladeš, u koji je iz Mijanmara već izbjeglo više od 600.000 muslimana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje