Utorak, 5. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ispovijest Hillary Clinton: ‘Sjećam se tih susreta nasamo s bahatim Putinom, uvijek bi preda mnom raširio noge…‘

Preuzmite sliku

Po njenom mišljenju, jedini realan put ruske pobjede u Ukrajini bio bi Trumpov ponovni izbor 2024. za predsjednika SAD-a

Američka političarka, spisateljica te bivša državna sekretarka u mandatu Baracka Obame, Hillary Clinton, dala je veliki intervju za Financial Times.

Komentarisala je među ostalim i rusku invaziju na Ukrajinu kazavši pritom kako se ne slaže s doajenom američke diplomacije Henryjem Kissingerom koji je nedavno izjavio da bi Ukrajina možda trebala ustupiti teritorij Vladimiru Putinu kako bi se rat okončao.

Morate Kissingeru odati priznanje za dugovječnost, ako ništa drugo. On samo nastavlja. Nikada nisam mislila da Zbigniew Brzezinski ima romantičan pogled na Ruse kao Kissinger. Toliko cijeni svoj odnos s Putinom, kazala je bivša predsjednička kandidatkinja koju je na izborima 2016. porazio Donald Trump.

Prilikom pitanja o ruskom vođi, za kojeg je jednom dobacila da ‘nema dušu jer je bivši KGB-ovac’, vratila se na ‘njegovu ulogu’ na američkim izborima 2016., za koju vjeruje da je bila osveta za njezinu izjavu koju je dala kao državna tajnica 2012. u znak podrške prodemokratskim prosvjedima protiv njegova povratka na mjesto predsjednika Rusije.

 • Ispričala je anegdotu o večeri u restoranu u Londonu prije nekoliko godina, gdje su gosti raspravljali o mudrosti širenja NATO-a nakon Hladnog rata.

  Nakon nekog vremena, konobar ih je prekinuo kazavši: “Prije nego što uzmem vašu narudžbu, ja sam iz Poljske i imam jednu stvar za reći: nikad ne vjerujte Rusima!”, s odobravanjem se prisjetila Clinton.

  Potom je istaknula: “Uvijek sam vjerovala u proširenje NATO-a i smatram da su argumenti protiv toga u najboljem slučaju naivni, jer ono što smo vidjeli je pozitivan dokaz zašto je to bilo potrebno.”

  Hillary je nedavno žestoko kritizirala ruskog predsjednika s kojim se tokom svojeg mandata više puta susretala i kazavši pritom da ‘ne voli kritičare, pogotovo ako su žene’.

  Sada je to ponovila dodavši da je Putin bio vrlo seksistički nastrojen prema njoj i da je jednom rekao da je “bolje ne raspravljati sa ženama”.

  – Imali smo neke zanimljive, čak korisne interakcije nasamo, a onda bi novinari bili pozvani unutra i on bi rekao nešto uvredljivo o Americi. Zatim bi samo tim tempom nastavio. A da pojača dojam, namjerno bi raširio noge.

  Po njenom mišljenju, jedini realan put ruske pobjede u Ukrajini bio bi Trumpov ponovni izbor 2024.

  – Da je Trump pobijedio 2020. godine, povukao bi se iz NATO-a – ne sumnjam u to, kazala je i dodala kako je općenito najvažnije pobijediti na idućim izborima jer je “alternativa previše zastrašujuća”. (Jutarnji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje