Četvrtak, 23. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ispaljena raketa na Meku, spriječena katastrofa

Preuzmite sliku

Koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom presrele su i uništile balističku raketu lansiranu iz Jemena prema Meki u Saudijskoj Arabiji, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju koalicionih snaga na čelu sa Saudijskom Arabijom navedeno je kako su jemenski huti očajnički pokušali izvesti raketni napad na sveti grad Meku, kako bi negativno utjecali na pripreme za hadž.

Naglašeno je kako je balistička raketa uništena proturaketnim sistemom u regiji Al-Vesile, u blizini grada Taifa, tačnije 69 kilometara od Meke.

Krajem oktobra 2016. godine sistem za protivraketnu odbranu instaliran u Saudijskoj Arabiji detektovao je projektil koji je lansiran iz Jemena i uništio ga na udaljenosti od 65 kilometara do Mekke.

Husi kontrolišu veći dio Jemena uključujući i glavni grad Sanu još od septembra 2014. godine, kada su vojnim udarom svrgnuli tadašnju vladu.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom od marta 2015. pruža vojnu podršku jemenskim vlastima protiv Husija koji povremeno izvode raketne napade i na Saudijsku Arabiju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,