Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Islamski svijet osudio napad na džamije na Novom Zelandu

Preuzmite sliku

Političke i islamske vođe širom Azije osudili su s gađenjem smrtonosnu pucnjavu u dvjema novozelandskim džamijama u petak, uslijed informacija da su u krvoproliću stradali i njihovi građani.

U napadima u gradu Christchurchu ubijeno je najmanje 40 osoba i više od 20 teško ranjeno.

Masakr koji je počinjen tokom molitve u petak najgora je masovna pucnjava u historiji Novog Zelanda.

– Indonezija snažno osuđuje ovaj čin ubijanja, pogotovo na mjestu gdje se održava molitva petkom – rekao je ministar vanjskih poslova Indonezije Retno Marsudi.

Ranije je objavljeno kako je u džamiji bilo šest Indonežana kada se dogodio napad, troje ih je pobjeglo, a za troje se još ne zna gdje su.

Indonezijski ambasador na Novom Zelandu Tantowi Yahya rekao je za Reuters kako u Christchurchu ima ukupno 331 Indonežanin, od čega 134 studenta.

Čelnik vladajuće koalicije u muslimanskoj Maleziji Anwar Ibrahim osudio je napad kao “crnu tragediju koja prijeti čovječanstvu i svjetskom miru”.

– Duboko sam pogođen ovim neciviliziranim činom, koji ide protiv čovječnosti i vrijednosti ljudskih života – objavio je u saopćenju Ibrahim. “Šaljemo naše najdublje saučešće porodicama žrtava i novozelandskom narodu.”

Kamal Faruqui, čelnik stranke indijskih muslimana, nevladine organizacije koju vode naučnici, snažno je osudio napad.

– Antimuslimanski virus širi se cijelim svijetom. Ljudi svih religija trebali bi se zabrinuti – rekao je on za Reuters.

Afganistanski ambasador na Novom Zelandu i Fidžiju Wahidullah Waissi napisao je Twitteru kako su tri Afganistanca ranjena. “Moje misli su s porodicama Afganistanaca koji su bili meta u ovom gnjusnom činu.”

Glasnogovornik pakistanskog Ministarstva vanjskih poslova Mohammad Faisal osudio je napade na društvenim mrežama, upotrijebivši hashtag #pakistanagainstterror (Pakistan protiv terora).

Mnogi su na društvenim mrežama izrazili zgražanje vidjevši snimku koja kruži internetom, a koja prikazuje napadača kako ubija ljude u džamiji paljbom iz automatske puške, prenosi Al Jazeera Balkans. (AP Photo: Mark Baker)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje