Nedjelja, 12. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

ISIL srušio džamiju staru 845 godina

Teroristička grupa Islamska država srušila je Veliku džamiju Al-Nuri i njen minaret u iračkom gradu Mosulu, objavila je iračka vojska.

Irački premijer Haider al-Abadi je izjavio kako ovo praktično znači priznanje poraza Islamske države, jer je baš u ovoj džamiji prije tri godine lider grupe Abu Bakr al-Baghdadi proglasio Islamsku državu, a sebe za njenog kalifu.

Džamija Al-Nuri izgrađena je prije 845 godina i predstavlja jednu od najstarijih i najznačajnijih džamija u islamskom svijetu.

Islamska država je preko svojih internet stranica optužila Amerikance za rušenje džamije, ali su službenici iračke vojske odbacili takve navode tvrdeći da su je raznijeli pripadnici Islamske države kada su irački vojnici u svojoj ofanzivi stigli na svega 50 metara od džamije.

Iračka vojska već duže vremena vodi bitku za oslobađanje grada Mosula iz ruku pripadnika Islamske države, a trenutno se vode borbe u starom dijelu grada koji je ostao posljednja četvrt u rukama pripadnika terorista.

Mosul je drugi po veličini grad u Iraku sa nešto više od dva miliona stanovnika i predstavlja ekonomski centar Iraka. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,