Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

ISIL ostvarivao prihode od milijardu dolara godišnje

Ministri iz 80 država i oko 500 eksperata iz cijelog svijeta okupili su se jučer i danas u Parizu na konferenciji o borbi protiv finansiranja terorističkog organizacija kao što su ISIL i Al Kaida, naveli su francuski zvaničnici, prenosi France24 i AFP.

Teroristički napadi su, u odnosu na 11. septembar 2001. godine i godine nakon tog napada, postali daleko jeftiniji, posebno u posljednje vrijeme kada su sljedbenici ISIL-a počeli koristiti vozila kao glavno oružje.

Ali, francuske vlasti su zabrinute zbog bogatstva koje je ISIL prikupio u periodu od 2014. do 2016. godine kada su upravljali naftom bogatim područjima u Iraku i Siriji.

Francuski zvaničnik je rekao novinarima da su se u tom periodu prihodi ISIL-a procjenjivali na oko milijardu dolara godišnje.

– Dio tog novca je prebačen, vjerovatno svugdje. Ove grupe su jako dobro organizirane i imaju sofisticirane načine prebacivanja novca – rekao je.

Neki eksperti smatraju da je praćenje tokova novca pogrešan način te da se pokazao kao neefikasan u borbi protiv terorizma.

Očekuje se da će francuski predsjednik Emmanuel Macron svojim obraćanjem danas popodne zatvoriti konferenciju. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,