Ponedjeljak, 27. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Iranski predsjednik krivi strane neprijatelje za talas trovanja učenica u školama

Preuzmite sliku

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi u petak je okrivio ‘neprijatelje Teherana’ za talas trovanja stotina učenica širom zemlje, prenosi Reuters.

Do sada neobjašnjivi slučajevi trovanja u više od 30 škola u najmanje četiri grada počeli su u novembru u iranskom šiitskom muslimanskom svetom gradu Komu, što je navelo neke roditelje da svoju djecu povuku iz škole.

Iranski ministar zdravstva rekao je u utorak da su stotine djevojčica u različitim školama otrovane, a neki političari sugeriraju da su mogle biti na meti vjerskih grupa koje se protive obrazovanju djevojčica.

Raisi je u govoru koji je prenosila državna televizija u petak pred grupom ljudi na jugu Irana okrivio neprijatelje Irana za trovanje.

– Ovo je sigurnosni projekt kojim se izaziva haos u zemlji kojim neprijatelj nastoji da unese strah i nesigurnost među roditelje i učenike – rekao je on.

Nije rekao ko su ti neprijatelji, iako iranski lideri uobičajeno optužuju Sjedinjene Države i Izrael, između ostalih, da djeluju protiv njih.

Drugi visoki iranski zvaničnik je rekao da je cisterna s gorivom pronađena pored škole u predgrađu Teherana i koja je također primijećena u još dva grada vjerovatno umiješana u slučajeve trovanja.

Vlasti su zaplijenile cisternu i uhapsile vozača, rekao je Reza Karimi Saleh, zamjenik guvernera predgrađa Pardis, za poluzvaničnu novinsku agenciju Tasnim. (Foto: IRNA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje