Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Iranski parlament podigao optužnicu protiv predsjednika države

Preuzmite sliku

Iranski parlament podigao je optužnicu protiv predsjednika Hasana Rohanija u sve jačoj borbi za moć između tvrdolinijaša i umjerenih iranskih političara i reformista bliskih predsjedniku.

Zastupnici optužuju predsjednika države da je zanemario zakone koje je donio parlament.

Novinska agencija Fars saopštila je u nedjelju da je 190 od 235 prisutnih zastupnika glasalo za podizanje optužnice protiv predsjednika države, ne navodeći nikakve detalje.

Ipak, vidljiva je veza između tog glasanja u parlamentu i obnovljenih nuklearnih pregovora u Beču, koji bi mogli zahtijevati kompromis s glavnim neprijateljem, Sjedinjenim Američkim Državama. 

Ubrzo nakon pobjede na parlamentarnim izborima u februaru 2020. godine, tvrdolinijaši i konzervativci izvršili su pritisak na predsjednika države da podnese ostavku.

Oni tvrde da je Rohani udaljio Islamsku Republiku od njezinih ideoloških ciljeva prozapadnom politikom i bečkim nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

Rohani pak uoči predsjedničkih izbora u junu optužuje tvrdolinijaše u parlamentu da su žrtvovali nacionalne interese za domaće borbe za vlast.

Sam Rohani možda se neće moći ponovno kandidovati nakon dva mandata, ali tvrdolinijaši također žele smanjiti šanse ostalih umjerenih političkih kandidata bliskih njemu. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,