Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iranci uživaju u skijanju uprkos pandemiji

Preuzmite sliku

U Tochalu, jednom od skijaških centara u glavnom gradu Irana, Teheranu, na nadmorskoj visini od 3.962 metra, vrlo je dinamično, a veliki broj posjetilaca uživa u zimskim radostima, iako je ova zemlja među onima koje su najteže pogođene pandemijom koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Skijalište Tochal, smješteno na planinama Elburz u naselju Shemiranat na 25 kilometara od centra grada, dostupno je samo žičarom. Snimatelj AA u ponedjeljak je na ovom skijalištu snimio posjetioce i njihovo skijačko iskustvo tokom pandemije. Ski centar koji je registrovala i Međunarodna skijaška federacija (FIS), veći je dio godine pod snijegom. Ima sedam skijaških staza otvorenih za posjetioce tokom sedam mjeseci u godini, od oktobra do maja.

 • Abbas Ilyasi, menadžer u centru Tochal izjavio je da je zbog ograničenja COVID-19 prodano samo 500 umjesto 1.000 karata. On je naglasio da slijede sve zdravstvene protokole pod nadzorom Iranskog skijaškog saveza, navodeći sa su “oni koji su dolazili skijati na početku pandemije bili uplašeni i zabrinuti, ali da ima je laknulo kada su vidjeli da se poštuju zdravstvena pravila”.

  Shiva Sevendi, instruktorica skijanja, izjavila je da Iranci pokazuju interes za skijanje i takmičenja.

  “Kažu da su u prošlosti ovamo dolazili samo bogati ljudi, ali sada su zainteresovani ljudi iz svih slojeva društva, a oni koji nemaju skijašku opremu imaju mogućnost da je iznajme.”

 • Skijaš Mohsen Khymani kaže da skija već 35 godina i da svake godine dolazi u Tochal.

  “Sada je sezona skijanja i snijeg je besprijekoran i svjež, na planinama Elburz ima dovoljno snijega na stazama i hvala Bogu što su sve aktivne i rade”, rekao je Khymani.

  Iran je do sada prijavio više od 1,5 milion slučajeva korona virusa od početka pandemije u februaru prošle godine, a zabilježeno je 59.409 smrtnih slučajeva. Vakcinacija je počela je prošle sedmice, a prvi su ruske vakcine Sputnik V primili zdravstveni radnici i drugim koji pripadaju visoko rizičnim grupama.

 • U toku su i napori za uvoz vakcna iz Kine, Kube, Južne Koreje i Indije, kažu zvaničnici. Iran se takmiči i u proizvodnji domaćih vakcina, a dvije vakcine kandidati prošle su fazu ispitivanja na ljudima. Pored toga Iran je u subotu zatvorio granične prelaze s Irakom i zabranio putovanja u provincije koje se graniče sa tom državom zbog širenja britanske varijante korona virusa. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,