Nedjelja, 5. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

649

OPORAVLJENI

30

UMRLI

21
Preuzmite sliku

Iranci skandirali “Smrt Americi” uoči 40. godišnjice zauzimanja ambasade

Hiljade Iranaca skandiralo je “Smrt Americi” u blizini nekadašnje američke ambasade, u ponedjeljak, na 40. godišnjicu od zauzimanja ambasade, a visoki iranski zvaničnik uporedio je Sjedinjene Države s otrovnim škorpionom koji ima namjeru da nanese štetu Iranu.

Državna televizija prikazala je snimke demonstranata koji su zatrpali ulice oko bivše ambasade koja je nazvana “jazbina špijuna” nakon iranske islamske revolucije 1979. godine. Skupovi su održani u oko 1.000 zajednica u cijeloj zemlji, navode državni mediji, prenio je Reuters.

Tvrdolinijaški islamistički studenti upali su 1979. u ambasadu ubrzo nakon pada šaha koji je uživao podršku SAD-a i 52 Amerikanaca su tamo bili taoci 444 dana. Ove dvije zemlje su neprijatelji od tada.

“Naša borba sa Amerikom je zbog naše nezavisnosti, zbog odupiranja maltretiranju, zbog naših vrijednosti, vjerovanja i naše religije”, rekao je čelnik vojske Abdolrahim Mousavi u govoru na skupu ispred bivše ambasade.

“Oni (Amerikanci) će nastaviti svoje neprijateljstvo prema nama, poput otrovnog škorpiona kojem je u prirodi da nanosi smrtonosne ubode i ne može se zaustaviti ako mu se ne stane u kraj”,rekao je Mousavi.

U nedjelju je vrhovni vođa Irana Ajatolah Ali Khamenei obnovio zabranu pregovora sa Sjedinjenim Državama, opisujući dvije zemlje kao nedodirljive neprijatelje.

“Oni koji vjeruju da će pregovori sa neprijateljem riješiti naše probleme griješe zasigurno”, rekao je.

U međuvremenu, iranski parlament je inicijalno odobrio mjeru kojom se u školskim udžbenicima zahtijeva da pišu o “američkim zločinima”. Zakonodavci su takođe skandirali “Smrt Americi”.

Odnosi dviju zemalja dosegli su krizu u posljednjih godinu dana otkako je američki predsjednik Donald Trump odustao od sporazuma sklopljenog 2015. između Irana i svjetskih sila prema kojem je Iran prihvatio da smanji nuklearne aktivnosti.

Sjedinjene Države povratile su sankcije usmjerene ka zaustavljanju izvoza iranske nafte, navodeći da ih nastoje prisiliti na pregovore kako bi postigli širi dogovor.

Khamenei je zabranio iranskim dužnosnicima da vode razgovore ukoliko Sjedinjene Države ne vrate nuklearni sporazum i ne ukinu sve sankcije. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje