Nedjelja, 19. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Iran uhapsio 17 špijuna CIA-e, neki osuđeni na smrt

Ministarstvo za obavještajne poslove Irana saopštilo je da je razbilo špijunsku mrežu CIA i da je 17 špijuna uhapšeno.

Iran je uhapsio 17 špijuna koji rade za američku Centralnu obavještajnu agenciju (CIA) i neki od njih su osuđeni na smrtnu kaznu, saopštila je danas iranska državna televizija.

Ministarstvo za obavještajne poslove saopštilo je da je razbilo špijunsku mrežu CIA i da je 17 špijuna uhapšeno, prenijela je agencija Reuters.

Reuters prenosi navode poluzvanične iranske agencije Fars da su neki od uhapšenih osuđeni na smrtnu kaznu.

Naftni tanker Stenu Impero koji plovi pod britanskom zastavom u petak su u Hormuškom moreuzu zaplijenili iranski Čuvari revolucije, iranska ideološka vojska, zbog “nepoštovanja međunarodnog pomorskog prava”.

Narušeni odnosi Irana i SAD-a

Zapljenu je Iran proveo nakon što je više sedmica prijetio odmazdom zbog britanske zapljene iranskog tankera Grace 1 u blizini Gibraltara pod sumnjom da krši sankcije EU-a Siriji.

EU je u subotu izrazio “veliku zabrinutost” zbog zapljene britanskog tankera u Hormuškom moreuzu te upozorio na opasnost “nove eskalacije”.

Odnosi između Washingtona i Teherana pogoršali su se prošle godine kad je američki predsjednik Donald Trump odbacio međunarodni sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa postignut 2015. i uveo sankcije protiv Irana koje su naštetile ekonomiji te zemlje.

Hormuškim moreuzom prolazi trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem, a Iran je zbog napetosti sa Sjedinjenim Državama koje su mu obnovile sankcije već dao naslutiti da bi mogao zatvoriti taj strateški prolaz. (Agencije | AJB)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,